GROEN ingeLICHT - Augustus 2021
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Aug. 2021

Inhoud van deze nieuwsbrief

  • Grijp uw kans
  • Agenda 2021 - aktiviteitenkalender
  • Andere opleidingen en seminars
  • De wereld van het licht
  • Publicaties
  • Wie zijn de nieuwe leden?
  • Leden in de kijker

Grijp uw kans

Verlichting komt nauwelijks aan bod in de reguliere opleidingen georganiseerd aan hogescholen en universiteiten. Verlichting is nochtans een belangrijk aspect binnen (de renovatie van) gebouwen en zal nog meer aan belang winnen in het kader van het EU Fit for 55 programma om de vereiste energiebesparingen te halen tegen 2030. Ledtechnologie heeft de ganse verlichtingssector veranderd. Niet alleen is het mogelijk om energiezuiniger te gaan ontwerpen, ook zijn er meer mogelijkheden om via lichtregeling allerhande lichtscènes te gaan creëren. Visueel comfort krijgt terecht meer aandacht. Daarnaast zijn er meer en meer wetenschappelijke bewijzen dat we met licht het welzijn positief kunnen beïnvloeden (human centric lighting). Een goede kennis en overzicht van lichttechnologie is nodig om goed te kunnen ontwerpen; de vraag naar opleiding is dan ook groot.

Daarom werd de langlopende modulaire opleiding 'verlichtingsdeskundige' nu uitgebreid met de mogelijkheid tot het behalen van een KU Leuven getuigschrift. Naast KMO portefeuille is de opleiding nu ook erkend voor het Vlaams opleidingsverlof. U vindt alle informatie hierover dan ook terug in het onderwijsaanbod van KU Leuven.

Grijp dus uw kans en schrijf snel nog in, want de opleiding start al op 6 september!

Enkel module 1 volgen of het volledige traject afleggen zonder getuigschrift, is trouwens ook mogelijk. En ja, er staan ook nog heel wat andere (korte) opleidingen op de agenda

Specialisatiecursus 2021/2022 - opleiding "Verlichtingsdeskundige", met KU Leuven getuigschrift

Geboeid door licht en verlichting en wenst u zich hierin te specialiseren? Dan is er goed nieuws! De specialisatiecursus Verlichting i.s.m. het Laboratorium voor Lichttechnologie (KU Leuven) is terug! Deze opleiding leidt u (indien gewenst) na 20 sessies tot het KU Leuven getuigschrift van 'Verlichtingsdeskundige'. De opleiding loopt van 06/09/2021 tot 20/06/2022, 2 à 3 keer per maand op maandagnamiddag, meestal in lokalen van KU Leuven op Technologiecampus Gent.

Agenda 2021 - aktiviteitenkalender

Andere opleidingen en seminars

2-daagse DIALux evo (Di 24 en 31 augustus 2021), Technologiecampus Gent

Met deze 'klassieker' willen we niet alleen de cursist kennis laten maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op inzichtelijk en correct toepassen van de (herziene versie) van EN12464-1.

Lees verder
Opleiding 'DIALux evo - Expert' - 28/09 of 28/10 - Gent

Deze 'expert' opleiding richt zich tot onze eerdere cursisten van de tweedaagse DIAlux evo. Er wordt een verdere uitdieping voorzien rond de mogelijkheden van deze berekeningssoftware. U mag vooraf zelf ook vragen indienen die zullen worden uitgewerkt door de gastdocent.

Lees verder (programma idem voor beide dagen)
Introductie Seminar ELR & EPREL - 06/10 (Gent)

'Nieuw energie-etiket voor verlichting. Wat moet je weten als leverancier en/of handelaar?'
Deze live namiddagsessie loopt i.s.m Litecert waarbij u nadien ook toegang krijgt tot het e-learning platform om op eigen tempo de opleiding af te ronden.

Lees verder

De wereld van het licht

Kan kleurmengtechnologie de verlichtingskwaliteit en energie-efficiëntie verbeteren?

Er is met led's nog steeds potentieel voor het verbeteren van de energie-efficiëntie en het maximaliseren van de voordelen voor de gebruikers van gebouwen. Verdere vooruitgang van led-systemen op basis van kleurmenging kan hierin misschien wel bijdragen ...

Lees verder hierover in het IES artikel (Engels)

Publicaties

Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten.

Alles over retrofit van verlichting en het verschil met relighting en relamping. Nu zijn nog enkele NL publicaties op voorraad. Ook de Franstalige versie kan besteld worden (vermelden bij Extra Informatie).

Lees verder
10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek

Bij telewerken hoort een goede werkplek. Met goede verlichting werk je performanter en word(en) je (ogen) minder snel moe. Na registratie ontvangt u een bericht met een link naar de beide downloads (NL en/of FR).

Lees verder

Wie zijn de nieuwe leden?

De cluster breidt uit

Tijdens de zomermaanden hebben LEDnLUX en SLV Belgium zich ook als lid aangemeld. Welkom aan deze beide verlichtingsbedrijven! Onze cluster bestaat nu uit 80 bedrijven en organisaties.

Lees verder

Leden in de kijker

Ter Kamerenbos als proeftuin

De distributienetbeheerder in het Brusselse gewest heeft 3 maanden lang een slimme verlichtingstest uitgevoerd op een deel van de armaturen in het Ter Kamerenbos. De proef leidt tot een nieuwe programmering van de openbare verlichting.

Lees verder

Meerwaarde halen uit het GLV lidmaatschap?

• Vanuit een individuele aanpak worden de noden binnen de sector gedetecteerd. Van daaruit komen voorstellen om collectieve innovatieprojecten te initiëren die zullen bijdragen tot de algemene kennisverhoging en valorisatie van de volledige waardeketen.
• Via partnermatching, thematische workshops, gezamenlijke opleidingen,… initiëren en ondersteunen we de samenwerking tussen de verschillende doelgroepen en versterken we het collectief belang.
• Via clusterseminaries, white papers,… verruimen we de kennis rond technologie, ontwerp en welzijn, en plaatsen we de gezamenlijke opportuniteiten voor de sector bovenaan de agenda.
• Via onderzoek en demonstratie willen we de markt ontvankelijk maken voor innovatieve verlichtingssystemen en de impact hiervan op mens, milieu en klimaat.
• Internationalisering o.a. via een erkende Europese clusterorganisatie.

Lees verder
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren