Ons telefoon: +32 9 265 87 13 Ons e-mailadres: info@groenlichtvlaanderen.be

Goed licht stopt niet bij de grens

727488_PrevaLED_COIN111_installation_picture_1_osram.jpegdinsdag 26 januari 2021

Boek: ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’

Na de gloeilamp worden er ook andere lichtbronnen verboden in Europa vanwege hun te lage energie-efficiëntie, te grote milieu-impact en omdat de lamptechnologie verouderd is. Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn?

Om milieubewuste vernieuwers te helpen bij de keuzes op het gebied van retrofitten, verschijnt half maart 2021 het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ Het is de eerste gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (IBE-BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV).

Kwaliteit van licht

“Overal zijn de ‘snelle ledjongens en -meisjes”, zegt John de Joode, voorzitter NSVV. “Zij betoveren opdrachtgevers met mooie terugverdienplaatjes op de energierekening, maar zij hebben vaak onvoldoende kennis van de kwaliteit van licht en van de negatieve invloed van slechte verlichting op gezondheid, welzijn en duurzaamheid.” De Nederlandse en Belgische organisaties sloegen de handen ineen omdat goed licht niet stopt bij de grens. “De werkwijze van lichtontwerpers en -adviseurs is universeel, zij hebben overal met dezelfde uitdagingen te maken”, zegt De Joode.

Kennis van licht

Bij het renoveren van een armatuur is kennis van licht onmisbaar, zegt ook Jan van Riel van BIV. “Als ik vertel dat het 18 °C is in mijn kantoor, kan iedereen daar een voorstelling van maken. Als ik zeg dat mijn kantoor 500 lux heeft, dan is dat voor de meeste mensen een stuk lastiger voor te stellen. Licht heeft uitleg nodig. Bij het renoveren van licht hoort een goede toelichting.”

Uitleg over licht

Het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ wordt uitgegeven in het Nederlands en in het Frans en omschrijft helder alle aspecten die bij retrofit belangrijk zijn. “Het gaat specifiek in op de implicaties van retrofit met een heldere omschrijving van de condities”, zegt Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen vzw. “Het gaat ook over de rol en aansprakelijkheid van de installateur, adviseur, fabrikant en distributeur als het mis gaat bij aanpassingen aan een verlichtingstoestel. Wij leggen uit, maar beschrijven ook de gevoeligheden en de valkuilen.”

Meer informatie

Onder de rubriek kennisbank - publicaties op onze website vindt u de algemene informatie rond dit boek.

Heeft u specifieke vragen over het boek? Neem dan contact op via info@groenlichtvlaanderen.be

Gelieve het boek online te bestellen via het bestelformulier

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Kaft_1.jpg1,9 MBimage/jpegdownload
retrofit3.jpg1,4 MBimage/jpegdownload

« Terug

Sluiten