Ons telefoon: +32 9 265 87 13 Ons e-mailadres: info@groenlichtvlaanderen.be

GLV erkend als Innovatief Bedrijfsnetwerk

PartnerlogoVLAIO-GroenLicht.pngzaterdag 01 april 2017

Groen Licht Vlaanderen is één van de 14 erkende Innovatieve Bedrijfsnetwerken.
Onder het motto '‘Led’s be connected’ werken we samen rond de digitalisering van verlichting. Meer dan 70 organisaties maken deel uit van de verlichtingscluster.

Vlaamse overheid zet in op Innovatieve Berdrijfsnetwerken

Innovatieve bedrijfsnetwerken hebben tot doel een dynamiek op gang te brengen binnen een groep van ondernemingen. Van deze bedrijfsnetwerken wordt verwacht dat ze via een intense samenwerking tussen de ondernemingen en kenniscentra een concreet actieplan uitvoeren, met een aantoonbare economische meerwaarde voor de participerende ondernemingen.

Groen Licht Vlaanderen is één van de 14 clusters die steun krijgen van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het steunen van deze innovatieve bedrijfsnetwerken past binnen het clusterbeleid van de Vlaamse overheid met als doelstelling het ontsluiten van onbenut economisch potentieel via actieve en duurzame samenwerking tussen bedrijven en kenniscentra.

Catherine Lootens (clustermanager) “In 2004 begon Groen Licht Vlaanderen als klein project dat gesteund werd door 12 bedrijven. Stelselmatig bouwden we het netwerk uit. Het is vandaag een mature verlichtingscluster van meer dan 70 aangesloten organisaties! Groen Licht Vlaanderen is vandaag een aanspreekpunt voor bedrijven en overheden.”

Samenwerking rond digitalisering van verlichting

In de nabije toekomst zal een verlichtingstoestel meer doen dan enkel licht produceren.  Het toestel van de toekomst zal een aantal sensoren (temperatuur, camera, aanwezigheid, daglicht, monitoring luchtkwaliteit, . . .) en voldoende intelligentie bevatten. Verlichting is overal aanwezig waardoor het uitermate geschikt is om netwerkconnecties te integreren zodat verregaande integratie via het IoT (Internet of Things) mogelijk is.

Dit realiseren is een enorme uitdaging voor de verlichtingssector. Een multidisciplinaire samenwerking via een open innovatie concept is de enige manier om de economische opportuniteiten te valoriseren omdat het onderwerp de expertise van elke deelsector overstijgt. Om deze transitie te doen slagen en eventueel te versnellen is er nood aan een katalysator en een coach: Groen Licht Vlaanderen zal deze rollen vervullen.

Peter Bracke (clustermanager) “Geconnecteerde verlichting maakt veel mogelijk, waaronder verlichting op maat van mensen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat verlichting en visueel comfort een grote impact hebben op mensen (human centric lighting). Denken we b.v. aan de zorgsector waar duidelijk gebleken is dat via aangepast licht overdag het slaappatroon ‘s nachts van ouderen sterk verbeterd kan worden. Met intelligente ledverlichting is dit mogelijk: the right light, at the right time, at the right place”

Klik hier voor meer informatie

Wenst uw bedrijf ook aan te sluiten bij de verlichtingscluster?

Neem contact op met ons om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

« Terug

Sluiten