Groen ingeLICHT - Februari 2021
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Feb 2021

Inhoud van deze nieuwsbrief

 • Goed licht stopt niet bij de grens
 • Opleidingen in COVID -19 tijden
 • Premies 2021
 • Projecten
 • Publicaties
 • Agenda 2021 - aktiviteitenkalender
 • Wie zijn de nieuwe leden?
 • Leden in de kijker
 • Uitsmijter

Goed licht stopt niet bij de grens

Om milieubewuste vernieuwers te helpen bij de keuzes op het gebied van retrofitten, verscheen op 22 februari 2021 het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’
Het is de eerste gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (IBE-BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV).

Sinds de introductie van led zijn er oplossingen bedacht om bestaande armaturen om te bouwen naar led. De logica is simpel, waarom een bestaand toestel weggooien als de meeste componenten nog prima zijn. De bestaande lamptechnologie is verouderd en met de led valt er een besparing te halen.
Een retrofit oplossing kan dan een oplossing zijn. Binnenkort worden een aantal lichtbronnen bovendien verboden in Europa omwille van hun te lage energie-efficiëntie en te grote milieu-impact zodat renoveren zich opdringt. Meer informatie vind u via de nieuwsberichten op de website

Opleidingen in COVID-19 tijden

'DIALux evo' (9 en 23/03/2021), Gent

Tijdens deze opleiding willen we niet alleen de cursist kennis laten maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op inzichtelijk en correct EN12464-1:2011 toe te passen in Dialux evo.

Lees verder
'Verlichting op de werkplek' (20/04/2021), Gent

Deze opleiding zal dieper ingaan op de eisen voor een optimaal visueel comfort voor binnen-werkplekken. Leidraad in dit verhaal wordt de norm NBN EN 12464-1 en zijn revisie, maar ook de nieuwste inzichten rond Human Centric Lighting zullen toegelicht worden.

Lees verder
Opleiding 'Verlichtingsdeskundige'

Geboeid door licht en verlichting en wenst u zich hierin te specialiseren? Dan is er goed nieuws! De specialisatiecursus i.s.m. het Labo. voor Lichttechnologie is terug! Deze opleiding leidt u na 20 sessies (06/09/2021 - 20/06/2022) tot het KU Leuven getuigschrift van 'Verlichtingsdeskundige'.

Lees verder

premies 2021

Energiepremies Vlaanderen (met duiding over ENEC)

Ondernemingen en lokale besturen kunnen voor ‘Relighting’ projecten in bestaande niet-woongebouwen van vóór 2006, REG-premies aanvragen. Deze premies worden verstrekt door Fluvius. Per kalenderjaar wordt een actieplan afgesproken met de Vlaamse overheid (via VEKA). Volgens de algemene voorwaarden, zoals vermeld in het informatieblad ‘Relighting’ van Fluvius, moet bij de premieaanvraag ook een document rond de ENEC keuring van de verlichtingstoestellen toegevoegd worden. Omdat hierover veel vragen bestonden, werd in overleg met Fluvius een document opgemaakt die hierover duiding geeft. Binnenkort zal u deze uitleg ook terugvinden in het betreffende Informatieblad van Fluvius op hun website.

De klanten van Elia in het Vlaamse Gewest, aangesloten op het lokaal vervoersnet met een spanningsniveau tot en met 70 kV, kunnen een aanvraag indienen om een investeringspremie te verkrijgen bij de uitvoering van maatregelen die een primaire energiebesparing beogen. Hiertoe dient vooraf een energiestudie uitgevoerd te worden. De premie wordt berekend in functie van de terugverdientijd, waarbij de prioriteit gaat naar besparingsmaatregelen met een terugverdientijd (TVT) van 2 tot 5 jaar.

Lees verder of  bekijk de websites van Fluvius en Elia

Energiepremies Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Denkt u eraan een energieaudit of een haalbaarheidsstudie of ontwerpstudie uit te voeren? De Energiepremies A1 en A2 van Leefmilieu Brussel betaalt tot 50 % terug van de kosten van uw factuur die in aanmerking komen.

Lees verder

Projecten

SMART-SPACE

Discover the InterREG NWE project SMART-SPACE - Smart Sustainable Public Spaces across the NWE region. In a video one can see what the SMART-SPACE project is about and ligthens the different project partners involved.

More reading

Publicaties

Boek: ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’

Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn?

Lees verder

Agenda 2021 - aktiviteitenkalender

 • 09/03 en 23/03/2021 - tweedaagse opleiding 'DIAlux EVO'
 • 20/04/2021 - opleiding 'Verlichting op de werkvloer'
 • 06/09/2021 - start opleiding 'Verlichtingsdeskundige'

Wie zijn de nieuwe leden?

Welkom aan volgende bedrijven

Ook in 2021 konden we al nieuwe bedrijven opnemen in onze cluster. We verwelkomen hierbij Attentia, Ensatec, Blindenzorg Licht en Liefde, TAL en Zaparay. Alle leden staan (weldra) op de website.

Lees verder

Leden in de kijker

SOPHISTICATED SMART LIGHTING

Ontdek hier de slimme lichtoplossingen die werden voorgesteld binnen het 'Gruuthusemuseum'. Deze bedrijfscommunicatie kwam tot stand als vertaling van de gepubliceerde case binnen het VLAIO IntelLicht project.

Lees verder
IntelLicht case 3 - Gruuthuuse

In deze case hebben meerdere clusterleden samengewerkt. Datzelfde project staat ook vermeld op de website van Groen Licht Vlaanderen.

Lees verder
Online IntelLicht Babbels

Eind oktober vond het webinar 'Online IntelLicht Babbels' plaats waar alle IntelLicht cases werden toegelicht als “Inspirerende praktijkcases met intelligente
lichtregelsystemen”. De volledige opname is beschikbaar om opnieuw te bekijken.

Lees verder

Meerwaarde halen uit uw lidmaatschap?

• Vanuit een individuele aanpak worden de noden binnen de sector gedetecteerd. Van daaruit komen voorstellen om collectieve innovatieprojecten te initiëren die zullen bijdragen tot de algemene kennisverhoging en valorisatie van de volledige waardeketen.
• Via partnermatching, thematische workshops, gezamenlijke opleidingen,… initiëren en ondersteunen we de samenwerking tussen de verschillende doelgroepen en versterken we het collectief belang.
• Via clusterseminaries, white papers,… verruimen we de kennis rond technologie, ontwerp en welzijn, en plaatsen we de gezamenlijke opportuniteiten voor de sector bovenaan de agenda.
• Via onderzoek en demonstratie willen we de markt ontvankelijk maken voor innovatieve verlichtingssystemen en de impact hiervan op mens, milieu en klimaat.
• Internationalisering o.a. via een erkende Europese clusterorganisatie.

Lees verder

Uitsmijter

call for abstracts - call for papers

11th International Conference on Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting (EEDAL’21) & 17th International Symposium on the Science and Technology of Lighting (LS:17)
8-10 November 2021 Toulouse

Lees verder
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren