GROEN ingeLICHT - Juni 2021
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Juni 2021

Inhoud van deze nieuwsbrief

  • Licht aan het eind van de tunnel
  • Opleidingen
  • De wereld van het licht
  • Projecten
  • Publicaties
  • Agenda 2021 - aktiviteitenkalender
  • Wie zijn de nieuwe leden?
  • Leden in de kijker
  • Uitsmijter

Licht aan het eind van de tunnel

We zijn er bijna. Nu is het wel nog even voorzichtigheid troef, maar een zomerplan met meer vrijheden staat al in de startblokken. Het wordt vast en zeker de blijde inkomst op kantoor, maar we zullen ook uittesten hoe het 'hybride' werken ons bevalt. Gezien telewerk een blijver wordt, lijkt het logisch om ook de verlichting op de thuiswekplek te optimaliseren. Hiervoor staat een downloadbare brochure klaar met '10 tips voor verlichting van de thuis werkplek'. Verder is de 'retrofit' brochure 'Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten' nu verkrijgbaar in beide landstalen. 

En na de zomer... Ja, vanaf september gaan onze deuren weer voluit open. Misschien is een leertraject rond verlichting iets voor u? Vanaf 6 september start de langlopende en modulaire opleiding 'Verlichtingsdeskundige' met de mogelijkheid tot het behalen van een KU Leuven getuigschrift. En verder wordt er op grote vraag, nu ook een opvolgcursus 'expert'  DIAlux evo georganiseerd, naar keuze eind september of eind oktober. En voor zij die al eerder in gang willen schieten is er net voor de zomer op 28/06 ook de opleiding 'Verlichting op de wekplek'.

Ziet u het licht aan het einde van de tunnel?

Opleidingen

Specialisatiecursus 2021/2022 - opleiding verlichtingsdeskundige

Geboeid door licht en verlichting en wenst u zich hierin te specialiseren? Dan is er goed nieuws! De specialisatiecursus i.s.m. het Labo. voor Lichttechnologie is terug! Deze opleiding leidt u na 20 sessies (06/09/2021 - 20/06/2022, 2 à 3 keer per maand op maandagnamiddag) tot het KU Leuven getuigschrift van 'Verlichtingsdeskundige'.

'Verlichting op de werkplek' (28/06/2021), Gent

Deze opleiding zal dieper ingaan op de eisen voor een optimaal visueel comfort voor binnen-werkplekken. Leidraad in dit verhaal wordt de norm NBN EN 12464-1 en zijn revisie, maar ook de nieuwste inzichten rond Human Centric Lighting zullen toegelicht worden.

Lees verder
Opleiding 'DIALux evo - Expert' - 28/09 of 28/10 - Gent

Deze 'expert' opleiding richt zich tot zij die in het verleden hebben deelgenomen aan een DIAlux evo tweedaagse ingericht door KU Leuven en Groen Licht Vlaanderen. Er wordt een verdere uitdieping voorzien rond de mogelijkheden van deze berekeningssoftware. Er zijn twee mogelijke opleidingsmomenten.

Lees verder (programma idem voor beide dagen)

De wereld van het licht

GLDF

DIAL en RELUX werken samen aan de ontwikkeling van een nieuw dataformaat voor verlichting en sensoren, het Global Lighting Data Format (GLDF). GLDF is een open, gratis formaat dat in de hele verlichtingsindustrie kan worden gebruikt en voldoet aan de nieuwste BIM-procesvereisten. Fabrikanten, planners en zelfs softwarefabrikanten zullen baat hebben bij dit nieuwe formaat.

Lees verder
Innovatie in het LICHT

Sinds 9 mei 2021 kunnen bedrijven voor een O&O haalbaarheidsstudie opnieuw beroep doen op VLAIO steun. Groen Licht Vlaanderen kan hen daarbij ondersteunen. Een haalbaarheidsstudie moet betere en onderbouwde inzichten opleveren over de mogelijkheden en de haalbaarheid van een innovatie.

Lees verder

Projecten

SMART-SPACE

Discover the InterREG NWE project SMART-SPACE - Smart Sustainable Public Spaces across the NWE region. In a video one can see what the SMART-SPACE project is about and ligthens the different project partners involved.

More reading

All urban lighting professional from the North West Europe region are invited to join the SMART-SPACE knowledge centre. As part of this project, partner LUCI Association has launched a dedicated, online knowledge-sharing tool: the SMART-SPACE Knowledge Centre.

Publicaties

Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten.

Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn? Ook de Franstalige versie is beschikbaar (vermelden bij Extra Informatie)

Lees verder
10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek

Bij telewerken hoort een goede werkplek. Nu we gaan 'Hybride' werken is dat nog belangrijker. Met goede verlichting werk je performanter en worden je ogen minder snel moe. Deze publicatie is ook beschikbaar in het Frans.

Lees verder

Agenda 2021 - aktiviteitenkalender

Onze opleidingen gaan door op Technologiecampus Gent.

  • 28/06/2021 - opleiding 'Verlichting op de werkvloer'
  • 06/09/2021 - start langlopende opleiding 'Verlichtingsdeskundige'
  • 28/09 - 'expert' opleiding DIALux evo
  • 28/10 - 'expert' opleiding 'DIALux evo

Wie zijn de nieuwe leden?

Jong bloed - ledenaantal stijgt!

Sinds onze laatste nieuwsbrief zijn opnieuw enkele bedrijven toegetreden tot onze cluster. We verwelkomen ERCO, Kreon en Project Nekton graag als nieuwe leden. De contactgegevens van alle bedrijven vindt u terug op onze website.

Lees verder

Leden in de kijker

Verrassend

Een weetje voor als je nog eens voor een spoorwegovergang staat. Al sinds 1963 (!) zorgt ETAP voor het aansturingssysteem van de knipperlichten aan alle Belgische spoorwegovergangen. Het betrouwbare, mechanische systeem is ongevoelig voor elektromagnetische storingen en zorgt voor een veilige overgang!
(Beeld: Benjamin Brolet copyright Infrabel)

Lees verder

Meerwaarde halen uit uw lidmaatschap?

• Vanuit een individuele aanpak worden de noden binnen de sector gedetecteerd. Van daaruit komen voorstellen om collectieve innovatieprojecten te initiëren die zullen bijdragen tot de algemene kennisverhoging en valorisatie van de volledige waardeketen.
• Via partnermatching, thematische workshops, gezamenlijke opleidingen,… initiëren en ondersteunen we de samenwerking tussen de verschillende doelgroepen en versterken we het collectief belang.
• Via clusterseminaries, white papers,… verruimen we de kennis rond technologie, ontwerp en welzijn, en plaatsen we de gezamenlijke opportuniteiten voor de sector bovenaan de agenda.
• Via onderzoek en demonstratie willen we de markt ontvankelijk maken voor innovatieve verlichtingssystemen en de impact hiervan op mens, milieu en klimaat.
• Internationalisering o.a. via een erkende Europese clusterorganisatie.

Lees verder

Uitsmijter

NIVB-2020-logo-websit2

Het ‘Netwerk voor innovatieversnelling in de bouw’ bundelt expertise en krachten in opdracht van VLAIO. De trekkers Vlaamse Confederatie Bouw, Bouwunie, ORI en NAV samen met de kennispartners WTCB, Volta, Techlink en Groen Licht Vlaanderen zetten gezamenlijk in op lerende netwerken rond vernieuwing van bedrijfsvoering en versnelde adoptie van bewezen Innovaties. Vanaf het tweede werkjaar gaan NAV en Groen Licht Vlaanderen een lerend netwerk lanceren rond verlichting en de impact op de mens. Een dergelijk traject biedt bedrijven en/of architecten ook de mogelijkheid om achteraf ook begeleiding te krijgen. Meer informatie volgt later.

+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren