Groen ingeLICHT - Augustus 2020
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Aug 2020

Inhoud van deze nieuwsbrief

 • Beter licht is het ultieme doel
 • Opleidingen in COVID -19 tijden
 • Samenwerkingen in projecten
 • VLAIO subsidies: Vlaanderen helpt kmo's de digitale sprong maken
 • Agenda 2020 - aktiviteitenkalender
 • Wie waren de nieuwe leden?
 • Leden in de kijker
 • Uitsmijter

Beter licht is het ultieme doel

Of kantoren groter of juist kleiner zullen worden in de toekomst, of misschien een andere invulling gaan krijgen en eerder als ontmoetingsplaats zullen dienen, is vandaag nog niet duidelijk. Eén tendens kunnen we zeker noteren. Steeds meer aandacht gaat naar het welzijn van gebruikers van gebouwen, zeker als hun verblijf repetitief en/of langdurig is. En daarbij krijgt licht een pertinente rol! Of het nu gaat over het visueel comfort met aandacht voor voldoende (dag)licht, correcte weergave van materialen en het vermijden van verblinding, of het gaat om de niet-visuele aspecten van licht onder de noemer van 'circadian, biophylic, biodynamic, melanopic, photobiological, tunable of human centric lighting' met als doel het welzijn en de alertheid van mensen te verbeteren, vast staat dat een holistische aanpak binnen een 360° lichtconcept de enige juiste weg is. Dit veronderstelt een weldoordacht lichtontwerp op basis van circulaire lichtarmaturen in combinatie met een geavanceerde intelligente lichtregeling die het samenspel tussen kunstlicht, daglicht en zonwering regisseert. Deze holistische aanpak vereist een bijzondere expertise van de ontwerpers en de lichtplanners en past binnen de krijtlijnen van energie-efficiëntie, digitalisering, (WELL) certificering, duurzaamheid. Vanuit de cluster Groen Licht Vlaanderen hopen wij, via nieuwe projectwerking en samen met de leden de nodige ondersteuning te kunnen geven aan alle actoren binnen de waardeketen. Beter licht is het ultieme doel!

Opleidingen in COVID-19 tijden

Opleiding 'Human Centric Lighting' (27/08/2020), Gentbrugge

Zegt MEDI u iets? In deze opleiding krijg je een up-to-date overzicht van de actuele kennis van de effecten van licht op het welzijn van mensen. We gaan hiervoor naar Gentbrugge waar we max. 28 cursisten corona-proof kunnen ontvangen in een grote zaal.

Lees verder

VLAIO subsidies: Vlaanderen helpt kmo's de digitale sprong maken

Led's jump into BIM!

De transitie naar BIM kan een meerwaarde betekenen voor de digitale samenwerking tussen aanbieders en voorschrijvers van verlichting. Ingediende projecten kunnen 50% steun krijgen met een maximum van 50.000 euro per project. Een project bestaat steeds uit een verplichte samenwerking met een externe deskundige. Groen Licht Vlaanderen neemt de rol op van go-between.

Lees verder

Samenwerkingen

KU Leuven en Howest gaan samen voluit kennis delen rond human centric lighting

Het VLAIO gesubsidieerde Tetra project 'Human centric Lighting' loopt op zijn eind en daarom zullen de resultaten in het najaar breed verspreid worden via opleidingen, persartikels en lezingen.

Lees verder
VLAIO aanvraag COOCK project 'Verlichting 360°' ingediend

Cluster Groen Licht Vlaanderen met haar 80 aangesloten organisaties dient samen met KU Leuven Laboratorium voor Lichttechnologie, WTCB en VOLTA een subsidiedossier in bij VLAIO rond het thema ‘Kwalitatieve en gebruikersgerichte verlichting vereist integrale aanpak’. Nu is het wachten tot eind oktober op een go!

Lees verder

Publicaties

Sinds begin dit jaar verschenen in het Nelectra tijdschrift ElektroVisie een reeks korte artikels over Human Centric Lighting van de hand van de onderzoekers binnen het TETRA HCL project. Het 4de artikel gaat binnenkort van de pers.

Agenda 2020 - aktiviteitenkalender

Hierbij volgt de agenda najaar 2020 met de Groen Licht Vlaanderen activiteiten

 • 18 en 25/08 - 2-daagse DIAlux EVO -  volzet (De Punt, Gentbrugge)
 • 27/08 - opleiding 'Human Centric Lighting' (De Punt, Gentbrugge)
 • 17/09 - opleiding 'Verlichting op de werkvloer' - volzet (TC Gent)
 • 23/09 - slotevent  'Verlichtingsindustrie 4.0' (Sirris, Diepenbeek) - op uitnodiging
 • 15/10 - BIV seminar (Conscience, Brussel)
 • 16/10 - VerV webinar 'Human Centric Lighting: mythe of toekomst?'
 • 4 en 5/11 - Led & Elektro beurs (Brabanthallen, Den Bosch, NL)
 • 13/11 - lezing IFMA FM-day (Brabanthal, Leuven)
 • 26/11 - opleiding: Masterclass Verlichting (Acasus,Veurne)
 • 01/03/2021 - start 'Specialisatiecursus Verlichtingsdeskundige'

Wie waren de nieuwe leden?

Welkom binnen Groen Licht Vlaanderen

Heel recent konden we ook de aanvraag van WAGO voor het lidmaatschap binnen onze cluster ontvangen. Binnenkort prijken ze dus ook op onze website tussen alle andere leden.

Lees verder

Leden in de kijker

Vorig jaar heeft de Zoo van Antwerpen, na intensief onderzoek, L.E.P. (Light Emitting Plasma) armaturen van Escolit geplaatst in “vriesland”, de vernieuwde habitat van de pinguïns. Dankzij het unieke spectrum van deze lampen, waarbij ook een gedeelte UV wordt uitgestraald, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter zien en zo een betere partnerkeuze maken. Ondertussen werd voor het eerst in 3 jaar een baby koningspinguïn geboren, een mannetje dat de naam Urban kreeg.
Foto: Zoo Antwerpen

Lees verder

Uitsmijter

Verborgen parels

In 2018 brachten de Belgen maar liefst 9.633.793 lampen en armaturen naar een inzamelpunt van Recupel. Om hen te bedanken, lanceerden ze de campagne ‘Verborgen Parels’. In totaal plaatsten ze tien mooie maar ondergewaardeerde plekjes in België letterlijk in de spotlights.

Ontdek ze op
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren