GROEN ingeLICHT - December 2021
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Dec 2021

Inhoud van deze nieuwsbrief

 • WELlicht
 • Opleidingen
 • Agenda 2021 - aktiviteitenkalender
 • De wereld van het licht
 • Publicaties
 • Wie zijn de nieuwe leden?
 • Leden in de kijker
 • Ook lid worden?
 • Uitsmijter

welLICHT

Wellicht kan 'misschien, mogelijk' betekenen, maar ook 'waarschijnlijk'. De betekenis moet blijken uit de context. Alternatieven voor wellicht zijn bijvoorbeeld natuurlijk, vanzelfsprekend, (vrijwel) zeker, uiteraard, ongetwijfeld, waarschijnlijk, misschien en mogelijk.

Maar de interpretatie kan nog ruimer. WELlicht zou ook kunnen gaan over energiezuinige, maar vooral kwaliteitsvolle verlichting, met correct en liefst ook circulair ontworpen en geplaatste producten, gestuurd door de nieuwste lichtregelsystemen en geconnecteerd voor beter gebouwbeheer. Maar het betreft vooral ook licht op maat van de mens en met respect voor klimaat en milieu. Daar waar de huidige beleidsprioriteiten ons vooral richting energie, circulariteit en digitalisering sturen, willen we met de nodige focus voor deze trivilale punten, onze bedrijven alle ondersteuning bieden. Daarnaast zullen we  ook voorrang blijven geven aan (visueel) comfort op de werkplek, en vooral ook in het kader van zorg, welzijn en veiligheid van een steeds ouder wordende bevolking. Beter licht kan langer zelfstandig thuiswonen bevorderen of kan het welzijn van de bewoners in WZC een boost geven.

In het nieuwe jaar blijven we dus inzetten op WELlicht. Hopelijk volgen jullie ons in deze queeste. Samen met de collega's van wensen we jullie alvast een fijne kerst en een heerlijk 2022!

Eigen Opleidingen

opleiding 'NBN EN12464-1 (revisie 2021)' - 25/01/2022 (Gent of Online)

Eind augustus 2021 is de bekende werkpleknorm NBN EN12464-1 (2021) sterk gewijzigd. Tijdens deze 2de editie van de 'Blended' opleiding gaan we opnieuw dieper in op de belangrijkste wijzigingen en op de eisen voor een optimaal visueel comfort voor binnenwerkplekken.

Lees verder
2-daagse DIALux evo (wo 9 en 23 februari 2022), Gent

Tijdens deze tweedaagse willen we niet alleen de cursist kennis laten maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op inzichtelijk en correct toepassen van de norm EN12464-1 in deze lichtplanningssoftware.

Lees verder

Opleidingen i.s.m. leden

Lerend Netwerk NIVB: Atlier LUX

Binnen het NIVB organiseert NAV i.s.m Groen Licht Vlaanderen vanaf februari een lerend netwerk. Tijdens 4 sessies (Gent) kom je als architect alles te weten over verlichting voor comfort en welzijn.

Lees verder
Start Module 2 - Specialisatiecursus Verlichting

Sart Module 2 op 31/01/2022. Inschrijven enkel mogelijk voor cursisten die in het verleden reeds module 1 hebben gevolgd.

Lees verder

Agenda 2021 - aktiviteitenkalender

De wereld van het licht

Verlichting zit op schema

Ondertussen wordt wereldwijd in gebouwen meer dan 50% van de verlichting uitgerust met leds. Volgens de huidige tendensen ligt de markt dermate op schema dat reeds tegen 2030 de doelstellingen van het 2050 netto-nul uitstoot scenario zullen bereikt worden .

Lees verder in het recente IEA rapport (Engels)
Chromatische adaptatie onder complexe verlichtingscondities

Een aantal jaren terug zette de foto van een jurk het internet op zijn kop omwille van de uiteenlopende meningen over de waargenomen kleuren van “#the dress”.

Lees verder

Publicaties

Laatste kans

Alles over retrofit van verlichting en het verschil met relighting en relamping. We zijn bijna door onze voorraad heen. Ook de FR versie kan nog besteld worden (vermelden bij Extra Informatie).

Lees verder
10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek

Werkt u thuis nog steeds onder slechte verlichtingscondities, dan zijn deze gratis tips iets voor u! Na registratie ontvangt u een bericht met een link naar beide downloads (NL en/of FR).

Lees verder

Wie zijn de nieuwe leden?

De cluster breidt uit

Tijdens de voorbije herfstperiode werden Trilec, Integratech, Ledealight en ThorbiQ ook lid van Groen Licht Vlaanderen vzw. Welkom aan deze bedrijven! Onze cluster bestaat nu uit 84 bedrijven en organisaties.

Lees verder

Leden in de kijker

Expo 2020 Dubai (deel 1)

Drie Belgische verlichtingsbedrijven geven het Belgisch Paviljoen 'The Green Arch' tijdens Expo 2020 in Dubai (1/10/2020 - 31/03/2022) een extra dimensie aan de boodschap "Connecting minds", "creating the future". Ze zijn dan ook officieel partner

Lees meer via blog van fabrikant 1
Expo 2020 Dubai (deel2)

De verlichting in het restaurant BeHappy is het resultaat van samenwerking tussen de verschillende leveranciers.

Lees meer via blog van fabrikant 2
Expo 2020 Dubai (deel 3)

In deze gift shop komen onze Belgische klassiekers goed tot uiting.

Lees meer via blog van fabrikant 3

Lees ook de introducties van de bouwheer Belexpo rond Fabrikant 2 en Fabrikant 3. Ervaar het gebouw via de link naar virtual tour. Projectgegevens:

 • Architecten: Vincent Callebaut Architectures + assar architects;
 • Lichtontwerp: Veronique MARIJN;
 • Aannemers : Besix & Vanhout
 • Scenographie : Krafthaus, Cologne;

foto's: @Nizar Bredan for Archdaily

 

Ook lid worden?

Dit zijn onze sterke punten

• Vanuit een individuele aanpak worden de noden binnen de sector gedetecteerd. Van daaruit komen voorstellen om collectieve innovatieprojecten te initiëren die zullen bijdragen tot de algemene kennisverhoging en valorisatie van de volledige waardeketen.
• Via partnermatching, thematische workshops, gezamenlijke opleidingen,… initiëren en ondersteunen we de samenwerking tussen de verschillende doelgroepen en versterken we het collectief belang.
• Via clusterseminaries, white papers,… verruimen we de kennis rond technologie, ontwerp en welzijn, en plaatsen we de gezamenlijke opportuniteiten voor de sector bovenaan de agenda.
• Via onderzoek en demonstratie willen we de markt ontvankelijk maken voor innovatieve verlichtingssystemen en de impact hiervan op mens, milieu en klimaat.
• Internationalisering o.a. via een erkende Europese clusterorganisatie.

Lees verder

uitsmijter

VLAIO KMO-groeisubsidie: oproepkalenders

Voor wie? Voor kmo’s met een vestiging in Vlaanderen die een groeisprong willen maken.
Waarvoor? Jouw onderneming komt in aanmerking als je advies wil inkopen of personeel wil aanwerven voor het realiseren van een groeitraject. Dat groeitraject moet aansluiten bij een van de volgende 4 thema’s: innovatie, internationalisering, digitale transformatie, of duurzaam en circulair ondernemen.
Hoeveel steun? Maximum € 50.000 subsidie per groeitraject.
Hulp nodig? Contacteer ons en we kijken hoe we kunnen assisteren.

Lees verder
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren