Groen ingeLICHT - Juli 2020
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Juli 2020

Inhoud van deze nieuwsbrief

 • Werkt u bij de beste verlichting?
 • Opleidingen in COVID -19 tijden
 • Samenwerkingen in projecten
 • Neem deel aan onderzoek
 • Agenda 2020 - aktiviteitenkalender
 • Wie waren de nieuwe leden?
 • Leden in de kijker
 • VLAIO nieuws

Werkt u bij de beste verlichting?

We hebben ook binnen de verlichtingswereld een helse periode meegemaakt en voelen waarschijnlijk nog steeds de naweeën. Het merendeel van ons werkt nog steeds van thuis uit, al doen we dat misschien niet onder de beste verlichting. Nochtans is ondertussen duidelijk dat het juiste licht op de juiste moment en de juiste plaats niet alleen belangrijk is om goed te kunnen zien, maar dat het ook een belangrijke impact kan hebben op ons functioneren en op ons welzijn. Daarom organiseren we in augustus opnieuw de opleiding 'Human centric Lighting' waarin we ook de ervaringen uit het TETRA project breed wensen te verspreiden. In de voorbije weken werd bovendien een COOCK subsidiedossier ingediend bij VLAIO. De holistische aanpak van lichtontwerp en de verdere aandacht voor visueel comfort en welzijn zullen bij goedkeuring de basis vormen van het project 'Verlichting360°' dat als doel heeft om onderzoek en demonstraties op te zetten en kennis te delen zodat bedrijven hiermee nieuwe diensten en producten kunnen uitrollen. Evenzeer blijft de digitale transitie met en voor verlichting onze aandacht vragen. Na een succesvolle eerste online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM' (22/06) staat nu ook BIM, naast geconnecteerde verlichting en intelligente lichtregelsystemen, op onze agenda. Rond het project INTELlicht geven we trouwens nog een update met een publicatie van een case rond intelligente lichtregelsystemen en de lancering van de e-learing module op maat van installateurs van verlichting.

Opleidingen in COVID-19 tijden

De uitgestelde DIALux EVO dag 2 (17/03) werd online afgerond met persoonlijke ondersteuning voor elke cursist. 'Verlichting op de werkplek' (25/03, volzet) werd verschoven naar 17/09. Zo kunnen ook de hands-on sessies in de laboratoria doorgaan in kleine groepjes. Nieuwe opleidingen (DIAlux EVO, HCL) staan eind augustus geprogrammeerd weliswaar met enkele kleine aanpassingen. Zo zullen ze extra muros (Gentbrugge) doorgaan, wordt Dag 2 van DIAlux opnieuw online en is het aantal deelnemers beperkt. Snel inschrijven dus! De 2-jaarlijkse langlopende Specialisatiecursus Verlichtingsdeskundige zal pas starten op 1 maart 2021.

Opleiding 'Human Centric Lighting' (27/08/2020), Gentbrugge

In deze opleiding krijg je een up-to-date overzicht van de actuele kennis van de effecten van licht op het welzijn van mensen.

Lees verder
2-daagse DIALux evo op 18/08/2020 (Gentbrugge) en vanaf 25/08/2020 (online)

Tijdens deze opleiding willen we niet alleen de cursist kennis laten maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op inzichtelijk en correct EN12464-1:2011 toe te passen in Dialux evo.

Lees verder

Samenwerkingen

IntelLicht project pakt uit met cases en e-learning tool

Binnen het VLAIO VIS-iv project 'IntelLicht' (10/2018 - 11/2020) werd een eerste case gepubliceerd door WTCB rond het gebruik van lichtregelsystemen in kantoren en distributie bij Van Marcke. Ontdek wie van onze leden in de kijker staat. Ook werd binnen het project door Volta een e-learning tool gelanceerd met als eerste onderwerp DALI Advanced.

Lees verder
Project IBN Groen Licht Vlaanderen is afgerond

Helaas werd het slotevent 'Alles rond Licht' van 31/03 rond het VLAIO gesubsideerd IBN project Groen Licht Vlaanderen vanwege de coronacrisis afgelast. Het 3-jarig lopende project had als doel om bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. Als cluster blijven we onze werking natuurlijk wel verderzetten en gaan we zoals eerder samen inzetten op de hete hangijzers binnen de verlichting. We kijken uit naar de nieuwe uitdagingen die we samen met de bedrijven binnen de cluster kunnen aangaan.

Lees verder
Fabricage van microlenzen voor ledindustrie

In deze case zorgt het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven voor het ontwerp van de lens en het opmeten van de lichtperformantie. Het maken van de matrijs gebeurt bij Sirris en het spuitgieten van de lens bij Dow Chemical. Dit past in het kader van het VLAIO VIS-CO intercluster project 'Verlichtingsindustrie 4.0: High-tech productiemiddelen voor de verlichting van de toekomst' dat geïnitieerd werd vanuit de clusters (IBN) Groen Licht Vlaanderen en Digitising Manufacturing (Sirris). Het slotevent van dit project gaat door op 23/09 in Diepenbeek.

Lees verder
De nazorg van de online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM!'

Dat BIM een meerwaarde kan betekenen voor digitale samenwerking tussen aanbieders en voorschrijvers van verlichting staat als een paal boven water. Bedrijven die een vlotte toegangspoort zoeken voor deelname in BIM projecten en laagdrempelig wensen te starten in deze materie kunnen contact opnemen voor verdere begeleiding.

Lees verder

Neem deel aan onderzoek

Onderzoek naar slaap, daglicht en welzijn in tijden van corona.

De TU Eindhoven is een onderzoek gestart naar het slapen en het welzijn van mensen in tijden van het coronavirus onder leiding van dr. ir. Luc Schlangen en dr. ir. Karin Smolders. Vul de korte vragenlijst in: deel 1 duurt zo’n tien minuten, het optionele 2de deel ongeveer vijf minuten, beide zijn in het Nederlands.

Lees verder

Agenda 2020 - aktiviteitenkalender

Hierbij volgt de (aangepaste) agenda 2020 met de Groen Licht Vlaanderen activiteiten

 • 18 en 25/08 - 2-daagse DIAlux EVO (Dag 1: Gentbrugge, Dag 2:online )
 • 27/08 - opleiding 'Human Centric Lighting' (Gentbrugge)
 • 17/09 - opleiding 'Verlichting op de werkvloer' - volzet (TC Gent)
 • 23/09 - slotevent  'Verlichtingsindustrie 4.0' (Sirris, Diepenbeek) - op uitnodiging
 • 15/10 - BIV seminar (Brussel)
 • 13/11 - lezing IFMA FM-day (Leuven)
 • 26/11 - Acasus opleiding: Masterclass Verlichting (Veurne)
 • 01/03/2021 - start 'Specialisatiecursus Verlichtingstechnologie'

Wie waren de nieuwe leden?

Welkom aan volgende bedrijven

Opnieuw konden we 2 nieuwe bedrijven verwelkomen binnen onze cluster: VARDA relamping en Canary.

Lees verder

Leden in de kijker

Musea zijn terug open, eindelijk!

Ontdek hier het werk van één van onze leden in het kader van de expositie 'Kleureyck' - Van Eyck's Colours in Design, die loopt in het Design museum te Gent (13.03.20 - 21.02.21).

Lees verder

VLAIO Nieuws

Net gelanceerd: call voor circulaire bouweconomie

Vlaanderen Circulair en de OVAM lanceren vandaag een projectoproep om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen. Hiervoor wordt 2,2 miljoen euro vrijgemaakt. Met de oproep willen we knelpunten naar duurzame vernieuwing in de bouwsector helpen overwinnen. De call loopt tot 23 september.

Lees verder
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren