Groen ingeLICHT - Oktober 2020
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Okt 2020

Inhoud van deze nieuwsbrief

 • Niet loslaten, maar anders vastpakken
 • Opleidingen in COVID -19 tijden
 • Samenwerkingen in projecten
 • Agenda 2020 - aktiviteitenkalender
 • Waarom lid worden?
 • Leden in de kijker
 • Uitsmijter

Niet loslaten, maar anders vastpakken

Een vereniging heeft als doel om gelijkgestemden samen te brengen. Verlichtingstechnologie is hierbij de lijm die ons verbindt. We krijgen tevens de status van cluster omdat we ten dienste staan van een volledige waardeketen. Innovatiestimulering, adviesverlening, kennisoverdracht, partnering en opleiding zijn daarbij de sleutelwoorden. Maar ook de samenwerkingen met kenniscentra, federaties, verenigingen, netwerken en clusters bieden mogelijkheden om onze sector een duwtje te geven. En dat duwtje kunnen onze bedrijven vandaag zeker gebruiken. Daarom werd besloten om toch de opleidingen fysiek, maar veilig, te laten doorgaan op Technologiecampus Gent. Zo start er op 30 november opnieuw een DIALux evo tweedaagse. In december staat 'Verlichting op de werkplek' weer op de agenda waardoor de reservelijst kan slinken. En beter laat dan nooit staat ook de specialisatiecursus weer op de agenda. Onder de noemer 'opleiding verlichtingsdeskundige' zal elke cursist de mogelijkheid krijgen om een officieel KU Leuven getuigschrift van 'Verlichtingsdeskundige' te behalen. Meer hierover verder in de nieuwsbrief.
En voor de snelle beslissers... Installateurs en studiebureaus kunnen op de valreep nog aansluiten bij de IntelLicht babbels rond “Inspirerende praktijkcases met intelligente lichtregelsystemen”.
We laten jullie dus niet los... we willen jullie gewoon anders vastpakken.

Opleidingen in COVID-19 tijden

2-daagse DIALux evo (Ma 30/11/2020 en Ma 14/12/2020), Technologiecampus Gent

Tijdens deze opleiding willen we niet alleen de cursist kennis laten maken met het gebruik van DIALux evo maar leggen we ook de nadruk op inzichtelijk en correct EN12464-1:2011 toe te passen in Dialux evo. Om alles corona veilig te laten doorgaan worden slechts 13 cursisten toegelaten

Lees verder
Opleiding 'Verlichting op de werkplek'

Deze opleiding voor maximaal 15 cursisten zal dieper ingaan op de eisen voor een optimaal visueel comfort voor binnenwerkplekken. Leidraad in dit verhaal wordt de norm NBN EN 12464-1 en zijn revisie (voorzien 2021), maar ook de nieuwste inzichten rond Human Centric Lighting zullen toegelicht worden. Verder komen in de hands-on sessies ook de praktische aspecten rond het meten van licht aan bod en zal men ingaan op het vaststellen van flikker en stroboscopische effecten .

Lees verder

Specialisatiecursus 2021 - Opleiding Verlichtingskundige

Nieuw!

In het voorjaar 2021 starten we met de opleiding tot verlichtingsdeskundige. Cursisten kunnen één of meerdere modules (één- of tweedaagse trainingen) kiezen. Cursisten die een minimaal pakket van 90 uur studietijd succesvol afronden ontvangen een getuigschrift van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven.
De modules kunnen ook apart gevolgd worden. De deelnemers krijgen een attest van deelname.

Lees verder
zonder getuigschrift


Cursisten kunnen één of meerdere modules (één- of tweedaagse trainingen) kiezen. De deelnemers krijgen een attest van deelname.

Nieuw ! met getuigschrift

Cursisten die een minimaal pakket van 90 uur studietijd succesvol afronden ontvangen een getuigschrift van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven.

Samenwerkingen in projecten

Aangepaste verlichting "verlicht" dementie

Het Tetra project 'Human Centric Lighting' kreeg half oktober de aandacht van WTV. Fijne samenwerking tussen Laboratorium voor Lichttechnologie (KU Leuven), Howest Afdeling Gezondheidswetenschappen en vzw Groen Licht Vlaanderen.

Lees verder
“Inspirerende praktijkcases met intelligente lichtregelsystemen”

Online IntelLicht babbels voor de elektro-installateur op 29/10/2020 (9.00u - 10.15u) rond “Inspirerende praktijkcases met intelligente lichtregelsystemen” Een initiatief van vzw Groen Licht Vlaanderen in het kader van het ...

Lees verder

Publicaties

IntelLicht case 1 - Van Marcke

Binnen het VLAIO VIS-iv project 'IntelLicht' (10/2018 - 11/2020) werd een eerste case gepubliceerd door WTCB rond het gebruik van lichtregelsystemen in kantoren en distributie bij Van Marcke. Ontdek wie van onze leden in de kijker staat.

Lees verder
IntelLicht case 2 - BIS/econocom

De tweede case in deze reeks behandelt rond 'Draadloze sturing als hoeksteen van furure-proof verlichting' voor de nieuwbouw van BIS/Econocom in Mechelen. Hier is ook sprake van een samenwerking tussen leden.

Lees verder
The cyberarena

Ben je ook gebeten door #cybersecurity? Vraag je je af of hackers echt de wereld kunnen en zullen overnemen? Dan is het gloednieuwe boek ‘De Cyber Arena’ van Vincent Naessens van onderzoeksgroep DistriNet@Gent wellicht iets voor jou.

Lees verder

Agenda 2020 - aktiviteitenkalender

Hierbij volgt de agenda najaar 2020 met de Groen Licht Vlaanderen activiteiten

 • 29/10 - “Inspirerende praktijkcases met intelligente lichtregelsystemen” -  (Online) Intellicht babbels voor de installateur
 • 13/11 - IFMA FM-day lezing (online)
 • 19/11 - PXL EES - relighting (Diepenbeek)
 • 24/11 - Pixii - Verlichting hoe zit dat? (Antwerpen)
 • 26/11 - Acasus Masterclass Verlichting (Veurne)
 • 30/11 - DIALux evo dag 1 (Technologiecampus Gent)
 • 08/12 - Verlichting op de werkplek (Technologiecampus Gent)
 • 14/12 - DIALux evo dag 2 (Technologiecampus Gent)
 • 01/03/2021 - start 'Specialisatiecursus' - opleiding Verlichtingsdeskundige (met KU Leuven attest)

Wie waren de nieuwe leden?

Welkom binnen Groen Licht Vlaanderen

Nieuwe bedrijven kunnen zich steeds aanmelden via de website.

We gaan ook samenwerkingen aan met andere kenniscentra, platformen en federaties. Zo willen we onze bedrijven toegang geven tot kennis en expertise binnen de 'andere' thema's die belangrijk zijn voor de verlichtingssector.

Lees verder

Leden in de kijker

KMSKA verbouwing - deel 1

Op vraag van Team van Meer! architecten en co werd door Spectrum Advies&Design een voorstel uitgewerkt rekening houden met het lichtplan van de stad Antwerpen en het belang van de tuinen en het monument op stedelijk niveau.

Lees verder
KMSKA verbouwing - deel 2

Op het dak van het museum werden 198 koepels geïnstalleerd om het noorderlicht op te vangen. Dit licht is optimaal om de kunstwerken in hun meest pure vorm te bekijken. Elke koepel is voorzien van een glasraam en krijgt een witte eindlaag in pvc. Bureau Bouwtechniek stond ook in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het Nederlandse architectenbureau Kaan Architecten vanaf wedstrijdfase.

Lees verder

Uitsmijter

Conference 2021

11th International Conference on Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting (EEDAL’21) & 17th International Symposium on the Science and Technology of Lighting (LS:17)
8-10 November 2021 Toulouse

More information
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren